BettyBlog

Witam na moim blogu. Tutaj spisuję moje osiągnięcia kulinarne, nowe odkrycia i zauroczenia... Pragnę podzielić się sposobem na stworzenie ciekawej formuły spotkań lub uroczystości. Często sama się dziwię jak “włożone serce” w przygotowanie przyjęcia procentuje niesamowitym klimatem. Błogie zadowolenie na twarzach Gości - oto rzecz bezcenna :)

 

 

Top blogi

Ciasto czekoladowe

Sobota, 07 Lipiec 2018

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe Ciasto czekoladowe

Obiecałam, a więc podaję przepis na ciasto czekoladowe bez mąki, które dwa dni temu było na moim fp.

Składniki:

130 g masła

120 g ksylitolu lub cikru

400 g gorzkiej czekolady

2 łyżki oleju

6 jajek

szczypta soli

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę wysmarować tłuszczem np. masłem lub olejem.

Do miski włożyć połamaną czekoladę, wlać olej i dodać masło, wszystko rozpuścić, mieszać czasami do uzykania gładkiej masy.

Do drugiej miski wbić 2 jaja oraz żółtka z pozostałych 4 jajek. ( białka zachować) Do żółtek dodać sól i wymieszać, następnie wlać roztopioną masę czekoladową. Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

Ubić pozostałe 4 białka na pianę stopniowo dodając cukier cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę dodać w dwóch partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia się składników.

Masę wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić.

W tym czasie przygotować masę:

Składniki:

świeże owoce sezonowe

200 g śmietanki 30% zimnej do ubijania

250 g mascarpone, zimne z lodówki

4 łyżki cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

Do miski wlać zimną śmietankę, dodać mascarpone, cukier i ubijać mikserem na sztywną, gęstą i puszystą masę. Na koniec ja dodaję delikatnie sok z cytryny aby masa nie była zbyt słodka.

Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać owocami.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Tarta z budyniem i owocami

Środa, 04 Lipiec 2018

Tarta z budyniem i owocami
Tarta z budyniem i owocami Tarta z budyniem i owocami

W letnie dni zazwyczaj piekę ciasta ze świeżymi owocami. Tak też zrobiłam dzisiaj, ze względu na moją Julię, która uwielbia budyń jest to ciasto kruche z masą budyniową i owocami. W moim przypadku są to truskawki :)

Słodka klasyka upalnych dni!

Składniki:

Na ciasto:

250 g mąki

120 g masła z lodówki

szczypta soli

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

Blaszkę do tarty posmarować olejem. Mąkę przesiać do miski, dodać zimne z lodówki masło, pokrojone w kostkę cukier oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną okruchy ciasta, następnie dodać jajko i złączyć składniki w kulę, jeżeli ciasto nie chce się złączyć dodać troszkę zimnej wody. Kulę ciasta włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Ciasto po tym czasie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę ( dno i boki ). Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na 20 minut.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę z ciastem okryć folią aluminiową. Na dno położyć obciążenie np. suchą fasolę lub ryż. Rozprowadzić fasolę równomiernie po całej powierzchni tarty. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut aż się lekko zarumieni.

Masa budyniowa:

Ugotować 2 budynie o smaku waniliowym według instrukcji na opakowaniu ( dodać o pół szklanki mniej mleka)

Do ciepłego budyniu dodać 100 g roztopionego masła i dokładnie wymieszać.

Jak budyń wystygnie wyłożyć go na upieczony spód ciasta, potem wyłożyć pokrojone truskawki.

Ciasto schować do lodówki na minimu 1 godzinę.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto z truskawkami

Czwartek, 14 Czerwiec 2018

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami Ciasto z truskawkami

Truskawki uwielbiają prawie wszyscy i bardzo dobrze, ponieważ są bardzo zdrowe i niskokaloryczne (100g owoców to 35 kcal )

Bardziej tuczące mogą być tylko przetwory z tych owoców szczególnie jeżeli używamy dużo cukru.

Truskawki są też lekkostrawne, nie ma więc poważniejszych przeciwskazań do ich spożywania.

Truskawki surowe mają właściwości regeneracyjne, mineralizujące i witaminizujące, przeciwinfekcyjne i pobudzające. Zawierają witaminy: C, B1 i B2, a to one odpowoadają za prawidłową pracę układu nerwowego, korzystnie wpływają na mięśnie i serce oraz paznokcie i włosy.

Czyli Kochani korzystajcie z tego, że sezon na truskawki trwa i jedzmy je :))

Dzisiaj specjalnie na życzenie mojej Julii zrobiłam bardzo proste ciasto z truskawkami, takie jakie robiły nasze mamy i babcie.

SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru (ja użyłam ksylitolu)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki śmietany (ja dodałam jogurtu naturalnego)

4 łyżki oleju

120 g masła

5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być jednolite i gładkie. Ciastem wyłożyć formę do pieczenia.

Na ciasto wykładamy truskawki przecięciem do góry.

Kruszonka:

3/4 szklanki mąki

70 g masła zimnego

4 łyżki cukru

3 łyżki płatków migdałów

Z podanych składników robimy kruszonkę. Rozcieramy je w palcach tak, aby powstał piasek.

Kruszonkę wysypujemy w miarę równomiernie na ciasto, posypujemy płatkami migdałow i

wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy około 40 minut.

Smacznego!




więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto marchewkowe

Czwartek, 07 Czerwiec 2018

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe
Prosiliście o przepis na ciasto marchewkowe więc podaję:

4 marchewki drobno starte

1,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę

3 jaja, oddzielone żółtka od białek

5 łyżek ksylitolu

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Jeżeli ciasto będzie za gęste można dolać mleka, ja tak zrobiłam.

Do startej marchewki dodajemy żółtka, olej i ksylitol i mieszamy.

Do zmielonych płatków owsianych dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy z mokrymi składnikami.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Jeżeli ciasto jest za gęste tak jak u mnie dolewam mleko. Próbuję czy nie jest za mało słodkie, jeżeli jest dobre wylewam na blaszkę i piekę około 1 godziny do suchego patyczka :))

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Na wierzch ciasta można ułożyć np. gruszki karmelizowane w miodzie i orzechy prażone.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

,,Betty House" Organizacja przyjęć i catering

Czwartek, 17 Maj 2018

,,Betty House" Organizacja przyjęć i catering
,,Betty House" Organizacja przyjęć i catering ,,Betty House" Organizacja przyjęć i catering

Chcesz zorganizować przyjęcie, imprezę tematyczną, bankiet (urodziny. chrzciny,komunię itp) zgłoś się do Betty House, bardzo chętnie Ci pomogę :)

Przyjęcie może odbyć się w Twoim domu lub w innym wybranym miejscu.

Z każdym z Was chętnie ustalę zapotrzebowanie na smaki i potrawy bo zależy mi, aby Wasze przyjęcie było wyjątkowe!

A cena każdego przyjęcia zależy od ustalonych indywidualnie oczekiwań oraz wyboru potraw.

Zapraszam do kontaktu: 503 656 147 Beata Pogorzelska

Możecie liczyć na to, że moje potrawy będą zdrowe, pyszne a przede wszystkim zrobione z sezonowych produktów!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Badajmy się!

Poniedziałek, 30 Kwiecień 2018

Badajmy się!
Badajmy się! Badajmy się!

Jak wiecie, zdrowe odżywianie jest dla mnie bardzo ważne.
Daje mi to dużo satysfakcji i dobre samopoczucie.

Jednocześnie zdaje sobie sprawę, że dbanie o siebie poprzez zdrowe odżywianie nie zawsze wystarczy, dlatego też, staram się regularnie badać i korzystam z bezpłatnych badań.

W województwie pomorskim, aktualnie trwa kampania, promująca badania profilaktyczne pod hasłem: „Rzeczywistość zaskakuje nie daj się zaskoczyć”.
W ramach projektu można wykonać darmowe badania cytologiczne oraz kolonoskopowe.

Badania cytologiczne jest skierowane dla kobiet w wieku 25-59 lat, które w ciągu ostatnich trzech lat nie miały wykonywanej cytologii w ramach programu przesiewowego finansowanego przez NFZ.
Aby umówić się na badanie wystarczy zadzwonić pod numer 58 727 01 30 lub wejść na stronę www.cytologia-pomorze.pl.

Z bezpłatnych badań kolonoskopowych mogą skorzystać mężczyźni i kobiety aktywni zawodowo w wieku:
· 50-65 lat, którzy nie mają objawów raka jelita grubego, a także w ciągu ostatnich dziesięciu lat nie wykonywali badania kolonoskopowego,

· 40-49 lat bez objawów raka jelita grubego, które miały w rodzinie krewnego pierwszego stopnia (rodzice, rodzeństwo, dzieci) z rakiem jelita grubego,

· 25-49 lat pochodzące z rodziny z zespołem Lyncha.

Aby umówić się na badanie wystarczy zadzwonić pod numer 58 727 01 30 lub wejść na stronę www.kolonoskopia-pomorze.pl.


Kochani badajcie się!



więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Oferta Wielkanocna

Wtorek, 20 Marzec 2018

Oferta Wielkanocna
Oferta Wielkanocna Oferta Wielkanocna

Zapraszam do skorzystania ze specjalnej oferty wielkanocnej.

Możecie liczyć na to, że moje potrawy będą zdrowe, pyszne a przede wszystkim zrobione z pasją :)))

W celu złożenia zamówienie proszę skontaktować się telefonicznie 503656147 lub e-mailowo betty@bettyhouse.pl

Żurek z tartą cebulą i pieczonym jabłkiem ( na własnym zakwasie) - 29,00 zł/litr

Szynka miodowa z sosem musztardowo-koperkowym - 75,00 zł/kg

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami - 37,00 zł/kg

.......................................................................................................................................

Jaja faszerowane tuńczykiem - 4,50 zł/szt.

Jaja faszerowane pesto z rukoli - 4,00 zł/szt.

Jaja faszerowane wędzonym łososiem - 4,50 zł/szt.

.......................................................................................................................................

Sałatka jarzynowa - 30,00 zł/kg

Rolada szpinakowa z serkiem i suszonymi pomidorami - 75,00 zł/szt.

.......................................................................................................................................

Pasztet z królika - 90,00 zł/kg

Pasztet z wędzonym boczkiem - 60,00 zł/kg

Pate z wątróbki drobiowej doprawiany koniakiem - 75,00 zł/kg

Pasztet wegetariański (różne warianty do wyboru) - 60,00 zł/kg

.......................................................................................................................................

Śledzie w cieście francuskim podane z sosem kaparowym - 4,50 zł/szt.

.......................................................................................................................................

Tarta z kozim serem i figami - 90,00 zł/szt.

Tarta z karmelizowaną cebulą - 70,00 zł/szt.

Quiche z jabłkiem i boczkiem - 80,00 zł/szt.

.......................................................................................................................................

Mazurek z tahini i granatem - 50,00 zł/szt.

Mazurek migdałowy z płatkami róż - 50,00 zł/szt.

Babka wielkanocna - 45,00 zł/szt.

Babka drożdżowa Panettone - 60,00 zł/szt.

Tort bezowy z musem malinowym - 120,00 zł/szt.

Sernik ze słonym karmelem - 80,00 zł/szt.

Zapraszam do składania zamówień.

Istnieje możliwość wystawienia faktury VAT.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Rolada bezowa z żurawiną

Czwartek, 08 Marzec 2018

Rolada bezowa z żurawiną
Rolada bezowa z żurawiną Rolada bezowa z żurawiną

Dzisiaj jest Dzień Kobiet i właśnie z tej okazji chciałabym życzyć wszystkim kobietkom, małym i dużym samych cudownych chwil w życiu :)

08 marca jest również dniem moich urodzin i imienin i z tej okazji przygotowałam dwa ciasta dla gości, którzy będę mieli ochotę mnie w tym dniu odwiedzić :)

Upiekłam tort tiramisu oraz roladę bezową. Przepis na tort już dawno można znaleźć na moim blogu, natomiast przepis na roladę podam Wam dzisiaj.

ROLADA BEZOWA Z ZURAWINĄ

Składniki na bezę:

4 białka

łyżeczka soku z cytryny

szczypta soli

200 g cukru pudru

duża garść płatków migdałowych

Nadzienie:

500 g świeżych lub mrożonych żurawin

250 ml soku z granatów

100 g ksylitolu lub cukru

1 łyżeczka cynamonu i mąki ziemniaczanej

Krem:

500 ml kremówki

nasiona z laski wanilii

Białka ubijamy z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Dodajemy łyżkę cukru i ubijamy. Kontynuujemy dodając cukier łyżka po łyżce, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia rozsypujemy płatki migdałowe. Na tym rozprowadzamy warstwę piany i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu kiedy beza urośnie i się ze złoci. Studzimy.

Żurawinę gotujemy do miękkości w soku z granatów około 10 minut. Dodajemy cukier i cynamon, gotujemy jeszcze 5 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy żurawiny. Studzimy.

Na dużym kawałku pergaminu przesiewamy sporo cukru pudru i przekładamy na to bezę magdałami do spodu. Śmietanę ubijamy z pestkami wanilii. Krem powinien być gęsty, ale nie sztywny, rozsmarowujemy go na bezie, pozostawiając wolne brzegi. Na środku rozprowadzamy sos żurawinowy.

Za pomocą papieru rolujemy bezę. Ostrożnie przenosimy na półmisek.

Można podać dodatkowo żurawinę :)

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Już po świętach

Piątek, 29 Grudzień 2017

Już po świętach
Już po świętach Już po świętach

Święta, świeta i po świętach :)

Niestety czas świąteczny już minął, nie krywam, że był jak co roku wyjątkowy. Jest to czas który spędzam z najbliższymi, z rodziną, czyli z tymi których kocham najbardziej:)

Było oczywiście pyszne jedzenie, w pierwszy dzień świąt byliśmy u mojej siostry Kasi na obiedzie. Kasia, Szczerek i Wiktor przygotowali się do niego wyśmienicie, zaczynając od pięknej dekoracji, kończąc na pysznych potrawach.

Na główne danie była jagnięcina z pieczonymi ziemniaczkami, była idealna, chrupiąca skórka a w środku soczysta :)

Dziękuję wszystkim za te cudowne chwile i już się nie mogę doczekać następnych świąt :)

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Życzenia świąteczne!

Sobota, 23 Grudzień 2017

Życzenia świąteczne!
Życzenia świąteczne! Życzenia świąteczne!

Święta Bożego Narodzenia to dla mnie i dla mojej rodziny najbardziej oczekiwane święta w roku.

Wspólna wigilia, kolacja, rozdawanie prezentów, choinka, wspólne śpiewanie kolęd - to już jutro, z czego bardzo się cieszę :)

U mnie wszystko gotowe, prezenty popakowane, potrawy ugotowane, w tle słychać kolędy.

Idealny czas, aby złożyć Wam Kochani życzenia :)

Życzę WamŚwiąt białych aczkolwiek wiem, że to chyba niemożliwe :), pachnących choinką, spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze, pełnych niespodziewanych prezentów. Świąt dających radość i odpoczynek oraz nadzieję na Nowy Rok, żeby był jeszcze lepszy niż ten, który właśnie przemija.

Smacznych, spokojnych Świąt !!!




więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Przygotowania do Wigilii

Czwartek, 14 Grudzień 2017

Przygotowania do Wigilii
Przygotowania do Wigilii Przygotowania do Wigilii

Za dziesięć dni będzie wigilia. W tym roku ja zapraszam wszystkich do mnie, aby spędzić ją przy wspólnym stole.

Nie będziemy najpierw spędzać ją przez kilka godzin z rodziną Adasia a potem z moją. Tym razem wszyscy spotkamy się o godzinie 18.00 u nas, aby zacząć wspólne świętowanie :))

Jesteście gotowi do świąt?

Ja już prawie :) Dzisiaj udekorowałam choinkę, którą zbudował Adaś. Szczerze mówiąc nie pomyślałam wcześniej, że kiedyś będę miała choinkę z drewna, a nie prawdziwą z lasu.

Na wigilii będzie 17 osób i jak postawimy stoły wtedy zrobi się mało miejsca i dlatego postanowiliśmy, że zrobimy tym razem inaczej. Choinka pomimo tego, że nie jest prawdziwa przyznaję że bardzo mi się podoba i jestem z niej bardzo dumna :)

Tak więc dekoracje świąteczne są już gotowe, prezenty przygotowane tylko czekają, aby je ładnie zapakować, ale to zrobię za kilka dni.

Jeśli chodzi o potrawy wigilijne część przypisałam mojej rodzinie na przyklad:

Ania jak zwykle przygotuje dwa rodzaje śledzi, które są zawsze pyszne oraz barszcz z uszkami. Oczywiście wszystko zrobione od podstaw zaczynając od zakwasu na barszcz.

Tata czyli dziadek pierogi z kapustą i grzybami oraz z makiem na deser. Pewnie niektórych to dziwi, ale u nas jest taka tradycja, że co roku mamy również pierogi z makiem. Polecam, najlepiej skropione na koniec limonką.

Tereska, mama Adasia ugotuje kompot z suszu

Julia i Maciek zrobią sałatkę jarzynową oraz ciasto marchewkowe

Kasia i Bartek przyniosą piernika i sernik reszta należy do mnie.

Chcę zrobić tatara z łososia, pasztet z karpia, czerwoną kapustę duszoną w dużej ilości czerwonego wina, zamiast bigosu świątecznego podam kapustę wigilijną w cieście drodżowym itp.

Kochani najważniejsze, aby przygotowania do świąt były dla nas wszystkich wielką przyjemnością !

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Placki z dyni

Wtorek, 12 Grudzień 2017

Placki z dyni
Placki z dyni Placki z dyni

Wczoraj piekłam dynię w piekarniku, część użyłam do sałatki, a drugą część zmiksowałam i powstało puree z dyni.

Jeżeli mamy puree z dyni możemy upiec placuszki, które będą idealne na śniadanie :)

Składniki:

300 g puree z upieczonej dyni

1 lub 2 jajka w zależności jaka gęsta jest masa

50 g jogurtu naturalnego, jeżeli masa jest zbyt gęsta

3 łyżki oleju lub masła

2-3 łyżki ksylitolu lub cukru

1 i 1/3 szklanki mąki ( może być pszenna) ja uzyłam bezglutenowej ryżowej szklankę i 1/3 kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta cynamonu

3 gruszki

W misce wymieszać puree z dyni z jajkami i 3 łyżkami oleju oraz z ksylitolem.

Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.

Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem. Nakładać po 1 łyżce ciasta zachowując odstępy.

Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez około 2,5 minuty z każdej strony.

Placki można podawać na przykład z karmelizowanymi gruszkami, posypane cynamonem.

Można posypać cukrem pudrem, podawać z powidłami.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Kotlety ze śledzia

Wtorek, 28 Listopad 2017

Kotlety ze śledzia
Kotlety ze śledzia Kotlety ze śledzia

Pewnie zauważyliście, że ostatnio lubuję się w śledziach :)

To prawda, jak przychodzą zimne miesiące przychodzi ochota na śledzia.

Dlatego dzisiaj proponuję soczyste, wyraziste w smaku kotlety rybne ze śledzia :) W dodatku niekosztowne i proste w przygotowaniu.

Składniki:

6 filetów śledziowych

kajzerka

1 jajo

cebula

masło

pieprz i sól

Śledzie wymoczyć przez cała noc w mleku lub w wodzie. Następnego dnia pokroić śledzie na bardzo drobno lub zemleć w maszynce do mielenia. Cebulę posiekać bardzo drobno i udusić na maśle do miękkości.

Śledzia i cebulę połączyć z namoczoną w mleku bułką, jajkiem, przyprawami i całość dokładnie wymieszać na gęstą pastę, w razie konieczności podsypać bułką tartą lub rozrzedzić dodatkowym jajkiem.

Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem kaparowym.

Sos kaparowy:

3 łyżki kaparów

jogurt naturalny (pół dużego kubka)

trochę cytryny

koperek lub natka pietruszki

pieprz

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, jeżeli sos jest za słony dodać więcej jogurtu.

Kotlety ze śledzia można podawać z ziemniakami puree i z ogórkiem kiszonym lub kapustą kiszoną :)

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Muffinki marchewkowe z pistacjami

Piątek, 24 Listopad 2017

Muffinki marchewkowe z pistacjami
Muffinki marchewkowe z pistacjami Muffinki marchewkowe z pistacjami

Smak ciasta marchewkowego nigdy się nie nudzi. Ten przysmak jest kolejnym dowodem na to, że dodawanie warzyw do deserów nie jest aż tak szalonym pomysłem, jak mogłoby się wydawać.

Składniki:

2 średnie marchewki starkowane na drobnych oczkach

100 g ksylitolu lub cukru

200 g oleju słonecznikowego

3 jaja

225 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka zmielonego kardamonu

skórka starta z 1 cytryny

garść drobno posiekanych, obranych i blanszowanych pistacji

garść drobno posiekanych suszonych moreli

Kandyzowana marchewka:

1 marchewka starta na grubszych oczkach ale też może być starta na drobnych oczkach

75 g cukru

4 łyżki lub jak jest potrzeba to więcej wody

Lukier z serkiem śmietankowym:

100 g serka np. filadelfia

150 g cukru pudru

3 łyżeczki soku z cytryny

laska wanilii

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Przygotować balszkę na muffinki, włożyć do niej gumowe foremi lub wysmarować tłuszczem.

W mikserze utrzeć cukier, jaja i olej, do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kardamon i skórkę z cytryny. Mieszać do chwili połączenia się składników.

Delikatnie wmieszać startą marchew, pistacje i morele. Jeżeli masa jest za gęsta proszę dodać olej.

Przełożyć masę łyżką do foremek i piec przez około 20-25 minut.

Przygotować kandyzowaną marchewkę.

Startą marchewkę na cienkie paski włożyć do rondla z cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Powoli doprowadzić do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotować na dużym ogniu przez około 5 minut, aż syrop zgęstnieje a paski marchewki staną się bursztynowe.

Przygotować lukier z serkiem śmietankowym:

Serek śmietankowy i cukier puder utrzeć w mikserze, wmieszac sok z cytryny oraz ziarenka z laski wanilii. Lukier rozsmarować na ostudzonych babeczkach i udekorować je kandyzowaną marchewką.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Śledzie w cieście francuskim

Wtorek, 21 Listopad 2017

Śledzie w cieście francuskim
Śledzie w cieście francuskim Śledzie w cieście francuskim

Przyszła jesień, a razem z nią przyszła ochota na śledzia :)

Jesienią i zimą bardzo często jadam śledzie pod różną postacią, w oleju, w sałatkach, w śmietanie itd.

Śledzie jak pewnie już wiecie są bardzo zdrowe, mają najwięcej kwasów omega3 z dostępnych polskich ryb, dlatego pamiętajcie warto je jeść!!! Wystarczy zjeść dziennie 1/3 część śledzia, aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę omega3 :)))

Przepisy na śledzia są różne w każdym domu. Warto czasem spróbować czegoś nowego i przygotować coś nietypowego.

Proponuję dzisiaj przygotować idealną przekąskę, która sprawdzi się na naszych stołach również w trakcie rodzinnych imprez jak i spotkań z przyjaciółmi.

Składniki:

6 filetów śledziowych (wymoczyć najlepiej przez calą noc w mleku)

1 duży rulon ciasta francuskiego ( gotowego)

1 duża cebula pokrojona drobno

1 ząbek czosnku pokrojony drobno (jeżeli lubicie, ale niekoniecznie)

2 łyżeczki tymianku

masło klarowane

5-6 łyżek jogurtu naturalnego gęstego lub śmietany 18%

pieprz świeżo zmielony

1 jajko surowe

Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle. Śledzie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z przestudzoną cebulką, jogurtem, tymiankiem i pieprz.

Ciasto rozwijamy, rozkładamy na nim przygotowaną masę i zwijamy jak roladę.

Kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki (plastry), każdy kawałek układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Można dodatkowo dodać do każdego kawałka po 1-2 kapary, jeżeli lubicie.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25 minut. Kiedy będą już upieczone na złoto wyjmujemy i możęmy od razu podawać.

Smakują pysznie na ciepło jak i na zimno :))

Możemy podawać z sosem np. chrzanowym lub z samym jogurtem lub śmietaną.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto czekoladowe ze śliwką

Środa, 15 Listopad 2017

Ciasto czekoladowe ze śliwką
Ciasto czekoladowe ze śliwką Ciasto czekoladowe ze śliwką

Ciasto czekoladowe ze śliwkami marynowanymi w whisky jest mało słodkie, dla mnie po prostu idealne!

Kluczem do zachwytu nad tym ciastem jest niedopieczony środek, ale nie martwcie się to nie ma nic wspólnego z zakalcem, ponieważ ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera mąki.

Wilgotne bardzo czekoladowe ciasto z miękkimi śliwkami może niektórych rozkochać na zabój :))

Ciasto jest wykwintne i znajdzie fanów szczególnie wśród wielbicieli wytrawnych smaków oraz rasowych czekoholików.

Jeżeli lubicie czekoladę musicie je zrobić!

Śliwki moczymy w whisky, podczas pieczenia procenty się ulotnią, a zostanie niesamowity smak i aromat whisky i suszonych, słodkich śliwek.

Składniki:

125 g śliwek suszonych

50 ml whisky (taka ilość aby zakryła śliwki podczas moczenia)

250 g gorzkiej czekolady

200 g masła

5 jajek

100 g ksylitolu lub cukru

szczypta soli

200 g migdałów

Namocz śliwki w whisky na minimum 1 godzinę a najlepiej dłużęj :))

Przygotuj tortownicę i wyłóż dno i boki papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni góra, dół.

Połam czekoladę na kawałki, rozpuść razem z masłem i odstaw na bok. Zmiksuj migdały, oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z połową ksylitolu na puszysty kogel mogel i dodaj do rozpuszczonej czekolady. Dodaj do czekoladowej masy śliwki razem z whisky w której się moczyły, a następnie wmieszaj migdały. Ubij białka ze szczyptą soli i drugą połową ksylitolu lub cukrem do momentu aż powstanie sztywna piana, Wmieszaj do czekoladowo-śliwkowej masy 1/3 część piany, a gdy się połączy dodaj kolejną z trzech części, na końcu delikatnie wmieszaj ostatnią część. Przelej ciasto do formy i piecz 35 minut. Ciasto na środku ma być delikatnie luźne. Gdy ciasto ostygnie dopiero wtedy rozepnij boki tortownicy. Nie trzymaj ciasta w lodówce!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Urodziny Julii

Środa, 25 Październik 2017

Urodziny Julii
Urodziny Julii Urodziny Julii

Minął następny rok i Julia dzisiaj kończy 23 lata.

Jak zwykle spotykamy się w gronie najbliższych, aby wspólnie uczcić ten dzień. Specjalnie na tą okazję przygotowalam takie oto menu:

Przystawka:

pizza po polsku z grzybami leśnymi i sosem chrzanowym

figi zapiekane z gorgonzolą i orzeszkami pinii

Zupa:

krem z kasztanów jadalnych

Danie główne:

stek z tuńczyka z pieczonymi francuskimi ziemniaczkami i rukola z pomidorami

Deser:

banany pieczone w piekarniku z czekoladą w sosie rumowym podawane z lodami waniliowymi własnej produkcji

Mam nadzieję, że wszystkim smakowało ( przynajmniej tak mówili )

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Stek z tuńczyka

Środa, 18 Październik 2017

Stek z tuńczyka
Stek z tuńczyka Stek z tuńczyka

Tuńczyk - jest bardzo uniwersalnym surowcem, który może posłużyć jako główny składnik dostarczający białko. Idealny dla osób, którzy nie jedzą mięsa.

Możemy go spożywać w postaci marynowanej, wędzonej, suszonej oraz oczywiście surowej.

Wzbogaca smak sałatek i wypieków. Ciekawym rozwiązaniem jest stek z tuńczyka.

Filety tuńczyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą, pieprzem, wysmarować olejem i sosem balsamicznym. Na wierzch można położyć liście świeżej szałwi, ja położyłam również papryczki jalapeno, aby stek był pikantny. Tak przygotowane steki można schować do lodówki na minimum 1 godzinę.

Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, smażyć steki na mocnym ogniu około 4-5 minut z każdej strony, zależnie od grubości. Mięso powinno być różowe wewnątrz.

Do steków przygotowałam sos winegrette z musztardą.

Steki można podawać z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku. Ja użyłam ziemniaków francuskich, fioletowych, które upiekłam w piekarniku razem z czerwoną cebulą posiekaną w piórka. Te ziemniaki różnią się trochę smakiem, delikatnie czuć trufle i orzechy. Nie trzeba ich obierać, wystarczy dobrze umyć i możemy razem ze skórką wrzucać do piekarnika.

Do steka oprócz ziemniaków podałam rukolę z pomidorami.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto czekoladowe z burakami

Piątek, 13 Październik 2017

Ciasto czekoladowe z burakami
Ciasto czekoladowe z burakami Ciasto czekoladowe z burakami

Bardzo dużo z Was zapewne kocha czekoladę :)

Dziś dla Was przepis niezwykle prosty i smaczny. Ciasto czekoladowe z buraków na mące kokosowej. Buraki nawilżają ciasto, a kawałki gorzkiej czekolady przyjemnie rozpływają sie w ustach.

Jeżeli lubicie mocno słodki smak to proponuję dodać więcej cukru, jeżeli obawiacie się co do buraków gwarantuję Wam, że nie są mocno wyczuwalne w cieście - zdecydowanie dominuje czekolada i kokos.

Jeżeli pomimo mojej zachęty nie bardzo się przekonaliście to możecie zamienić warzywo np. dwoma bananami lub startymi jablkami.

Jeżeli nie masz mąki kokosowej możesz zrobić ją sam miksując na pył wiórki kokosowe.

Skłaniki:

4 małe upieczone i obrane buraki

3 jaja

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1/4 szklanka kakao

4 łyżki ksylitolu

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki namoczonych wcześniej w gorącej wodzie rodzynek

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Forme wyłożyć papiererm do pieczenia.

Buraki, jaja, cynamon, sól, kakao i ksylitol umieścić w rozdrabniaczu i zmiksować na gładką masę.

Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz połamaną czekoladą. Dodać do masy z burakami.

Całość dobrze wymieszać i przelać ciasto do formy. Piec przez 25 minut.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Bakłażan faszerowany

Wtorek, 03 Październik 2017

Bakłażan faszerowany
Bakłażan faszerowany Bakłażan faszerowany

Sezon na bakłażana rozpoczęty :)

Bakłażan to dość egzotyczne warzywo w polskiej kuchni. Jest dostępne przez cały rok, ale budzi wiele wątpliwości. Podobne do cukini, kolorem przypomina węgierki, wielu z Was zastanawia się z czym to się je?

Bakłażan podobnie jak cukinia może występować jako baza potrawy. Można go panierować, smażyć na złoto, świetnie smakuje grillowany lub pieczony. W smaku przypomina trochę cukinię aczkolwiek jest bardziej mięsisty i bardziej gorzkawy.

Aby pozbyć się nadmiaru goryczy wystarczy go lekko posolić i odczekać chwilę następnie wystrzeć papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody i goryczy.

Bakłażan jest w smaku lekko mdły, ale dzięki temu świetnie łączy się z wyrazistymi smakami na przykład z fetą, serem kozim itp.

Warto pamiętać, że bakłażan podczas smażenia pochłania dużo tłuszczu jak gąbka, należy uważać, aby nie stał się zbyt tłusty.

Bakłażan jest doskonały do nadziewania na przykład farszem z mięsa, ryżu, sera, kasz itd. Pomidory suszone, czosnek i oregano podniosą walory smakowe potraw z bakłażana.

Proponuję dzisiaj nafaszerować go kaszą bulgur.

Składniki:

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki mielonego kuminu

2 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka płatków chili

1 łyżeczka słodkiej papryki

140 ml oliwy i odrobina do skropienia na koniec

2 bakłażany

150 g kaszy bulgur

50 g rodzynek lub żurawiny

pęczek świeżej, posiekanej kolendry i kilka liści do przybrania

pęczek świeżej posiekanej mięty

50 g zielonych oliwek bez pestek pokrojonych na połówki

50 g prażonych płatków migdałów

3 dymki posiekane

2 łyżki soku z cytryny

120 g greckiego jogurtu

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Wymieszaj w małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, 2/3 oliwy i 1/2 łyżeczki soli.

Przetnij bakłażana wzdłuż. Ponacinaj głęboko każdą połówkę w skośną kratkę. uwazając żeby nie przeciąć skóry. Posmarować bakłażana przygotowaną wcześniej przyprawą, rozprowadzając pastę równo po wszystkich połówkach, po czym ułóż je na blasze do ppieczenia posmarowaną stroną do góry. Piecz w piekarniku około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie.

W tym czasie zalej bulgur w dużej misce 140 ml wrzącej wody.

Namocz żurawinę w 50 ml ciepłej wody, po 10 minutach odcedź i dodaj je do kaszy razem z pozostałą oliwą. Wymieszaj bulgur z żurawiną, ziołami, oliwkami, płatkami migdałów, dymką, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku.

Podawaj bakłażana najlepiej na ciepło albo w temperaturze pokojowej. Ułóż je na półmisku i obsyp hojnie bulgurem. Polej jogurtem, posyp kolendrą świeżą i skrop oliwą.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Tort z mąki kokosowej

Poniedziałek, 18 Wrzesień 2017

Tort z mąki kokosowej
Tort z mąki kokosowej Tort z mąki kokosowej

Z okazji urodzin Adasia postanowiłam, że oprócz ciasta zrobię tort. Oczywiście będzie bezglutenowy i lekki.

Ciasto to, jest bardzo aromatyczne, wilgotne, delikatne i co najważniejsze jak dla mnie lekkie :)

Często nie zabieramy się do pieczenia tortów, ponieważ wydaje nam się że będzie trudny i czasochłonny. Tym razem jest odwrotnie, jest łatwy w przygotowaniu, doskonały w smaku i dobrze wygląda :)

Oto przepis:

Składniki:

1/2 szklanki kakao

1/2 szklanki mąki kokosowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

6 jajek

1/2 szklanki cukru kokosowego

1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego i wystudzonego)

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na krem:

1 puszka mleka kokosowego (trzymana przez noc w lodówce)

2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego

2 duże garście mrożonych lub świeżych malin

3 łyżki nasion chia

Składniki na polewę:

100 g gorzkiej czekolady

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżka syropu klonowego

2 czubate łyżki tahini

Do dekoracji świeże owoce, ja użyłam malin i borówek.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni z funkcją góra - dół. Formę okrągłą wyłożyć papierem do pieczenia.

Do jednej miski przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce wymieszać jajka z cukrem, potem dodać oliwę, mleko kokosowe i ekstrakt.

Połączyć zawartość obu misek. Całość mieszać aż masa będzie jednolita. Przelać ciasto do formy i piec około 50 minut, do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

W tym czasie możemy przygotować krem.

Otworzyć puszkę i wyjąć z niej masę kokosową. Przełożyć ją do miski ( w puszce powinna zostać tylko woda kokosowa)

Dodać pozostałe składniki i całość dobrze wymieszać. Odłożyć na 20 minut do lodówki.

Przygotowujemy polewę:

Czekoladę wraz z olejem i syropem klonowym rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i dodać tahini. Całość wymieszać i poczekać aż trochę przestygnie.

Przygotowanie tortu:

Upieczone, wystudzone ciasto przekroić w połowie. Wyłożyć na pierwszy blat 3/4 kremu malinowego. Równo go rozłożyć.

Przykryć drugim blatem. Boki tortu i wierzch posmarować pozostałym kremem malinowym. Polewę czekoladową rozsmarować na wierzchu, może delikatnie spływać na boki tortu.

Tort udekorować owocami.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Moussaka

Wtorek, 12 Wrzesień 2017

Moussaka
Moussaka Moussaka

Kuchnia grecka jest znana i uwiebiana, uznaje się ją za korzystną dla naszego zdrowia. W Polsce nie brakuje fanów greckich potraw. Ich smak skutecznie przywołuje wspomnienia wakacji spędzonych na jednej ze skąpanych w słońcu greckich plaż.

Chcesz zazerwować swoim bliskim jakiś apetyczny specjał grecki?

Proponuję podać najbardziej znane danie w Grecji Moussakę.

Składniki:

1 kg wołowiny mielonej

5-6 bakłażanów

4 duże ziemniaki

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

300 ml czerwonego wina

1 butelka passaty pomidorowej

1 łyżeczka cukru

oliwa

sól, pieprz,kumin, cynamon,oregano

Sos beszamelowy:

85 g masła

80 g mąki

600 ml mleka

jajkp

sól, pieprz, gałka muszkatałowa

starty ser parmezan

Kroimy bakłażany na cienkie plastry, układamy na sicie i każdą warstwę solimy. Odstawiamy na minimum 30 minut, aby puściły goryczkę.

Płuczemy każdy plaster zimną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Gotowe plastry bakłażana wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka smarujemy każdy plaster delikatnie olejem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy do momentu aż plastry bakłażana się zarumienią. (około 15-20 minut)

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po około 5 minutach smażeniach dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia.

Dolewamy wino i dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy odrobiną cukru, aby potrawa nie była zbyt kwaśna. Dodajemy resztę przypraw i dusimy na średnim ogniu, aż do odparowania sosu.

Ziemniaki obrać i pokroić na grusze plastry, ugotować na pół twardo. Posolić wodę w której będą się gotować.

Teraz możemy przygotować sos beszamel:

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i całość mieszam na gładką masę. Powoli dolewam mleko cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić. Dodać świeżo startą gałkę muszkatałową, sól, pieprz. Na koniec dodać jajko, parmezan i wszystko dobrze wymieszać.

Przygotowujemy naczynie do zapiekanki, najlepiej żaroodporne w kształcie prostokąta, głębsze :)

Na dno naczynia układamy plastry ziemniaków, kolejną warstwą będą plastry bakłażana, następnie mięso i zowu bakłażan. Polać sosem beszamelowym.

Wstawić moussakę do rozgrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec około 50 minut, do momentu aż sos na wierzchu zbrązowieje.

Smacznego!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Gołąbki Greckie

Sobota, 09 Wrzesień 2017

Gołąbki Greckie
Gołąbki Greckie Gołąbki Greckie

Dolmades to w Grecji bardzo znana przekąska, którą podają zazwyczaj na zimno skropioną cytryną.

Jest to ryż zawijany w liście winogron. Można użyć liści świeżych, sparzonych lub marynowanych ze słoika, w specjalnej zalewie.

Przygotowywałam w piątek kolację po grecku i również zrobiłam greckie gołąbki. Przyznaję się, że są bardzo czasochłonne, ale było warto. Oto przepis:

Składniki:

marynowane liście winogron 1 słoik

cebula duża 1 szt.

orientalna mieszanka przypraw 1 łyżka

oliwa z oliwek

ryż parboiled 125 g

woda gorąca 400 ml

mielony szafran 1 łyżeczka

orzeszki pinii 50 g

rodzynki sułtańskie 50 g

posiekana świeża mięta, 1 duża garść

cytryna 2 szt.

bulion warzywny około 500 ml

liść laurowy 1 szt

sól, pieprz

Cebulę siekamy, podsmażamy razem z przyprawami na gorącej oliwie przez około 5 minut aż do zeszklenia. Dodajemy ryż i smażymy na wolnym ogniu przez 2 minuty mieszając. Dolewamy gorąco wodę, dodajemy szafran, orzeszki pinii i rodzynki. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut, aż ryż spęcznieje, mieszając od czasu do czasu, a w razie potrzeby dolewając gorącej wody. Na koniec dodajemy posiekaną miętę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Lekko studzimy.

Liście winogron dobrze jest wcześniej zalać gorącą wodą i zostawić najlepiej na całą noc.

Na każdym liściu kładziemy porcję ryżu, brzegi zakładamy do góry, następnie zawijamy liść. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, dodajemy liść laurowy i dolewamy gorącego wywaru. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy z plasterkami cytryny lub limonki.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto ze śliwkami

Sobota, 02 Wrzesień 2017

Ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami

Śliwki- to owoce, które wpływają korzystnie na naszą urodę i nietylko. Szczególnie powinni docenić je osoby, które mają problem z cerą naczynkową. W śliwkach znajduje się duża ilość przeciwutleniaczy, która hamuje proces starzenia się.

Śliwki mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. W Polsce najbardziej znane odmiany to: węgierka, renklody i mirabelki. Śliwki o ciemnej barwie są bogate w składniki odżywcze. Zawierają witaminy A, C, E, B6, K, PP, błonnik, magnez, potas, żelazo, fosfor i bar.

Śliwki zawierają witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Duża ilość przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się, a więc powstrzymuje na przykład powstawanie zmarszczek.

Dzięki zawartości pektyn regulują gospodarkę kwasów żółciowych, zapewniają uczucie sytości.

Sezon na śliwki się zaczął a więc czas, aby upiec ciasto ze śliwkami.To już nie czas na truskawki czy maliny, teraz pryzszedł czas właśnie na śliwki. Możemy rozkoszować się ich aromatem, zapachem i smakiem.

Mam dla Was prosty przepis na Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem.

Składniki:

1/2 kg mąki pełnoziarnistej lub pszennej

2 łyżki cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

280 g masła

1/2 szklanki ksylitolu lub cukru

2 żółtka

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

1 kg śliwek węgierek

8 łyżek mielonych migdałów

5 łyżek cukru kbrązowego zmielonego

Mąkę przesiać razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, dodać masło prosto z lodówki i ksylitol. Wymieszać wszystkie składniki, dodać żółtka oraz jogurt, szybko jeszcze raz wymieszać, zagnieść ciasto, ulepić kulę i schłodzić w lodówce lub w zamrażalce około 1h.

Przygotować śliwki: opłukać, osuszyć, pokroić wzdłuż na połówki i usunąć pestki. Wymieszać z mielonymi migdałami i zmielonym cukrem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Połowę ciasta rozwałkować, resztę ciasta pozostawić na wierzch. Rozwałkowane ciasto rozłożyć na przygotowaną wcześniej formę do tarty (brakujące miejsca można wylepić palcami)

Na surowe ciasto wyłożyć śliwki przecięciem do góry, zetrzeć na tarce resztę ciasta (lub rozdrobnić je palcami). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut, aż ciasto będzie zrumienione.





więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Tarta z fasolką szparagową

Piątek, 18 Sierpień 2017

Tarta z fasolką szparagową
Tarta z fasolką szparagową Tarta z fasolką szparagową

Tarta wytrawna sprawdza się zawsze. Jest idealna na drugie śniadanie, obiad oraz sprawdzi się też podczas pikniku, ponieważ łatwo ją transportować a przede wszystkim pysznie smakuje na zimno jak i na ciepło.

Ja jak pewnie zauważyliście bardzo często robię tarty na różne okazje, tym razem zabiorę ją na piknik, który organizujemy z przyjaciółmi. Każdy przynosi coś do jedzenia i do picia. Mam nadzieję, że tarta będzie smakować.

Oto przepis na tartę z fasolką szparagową i pomidorami.

Składniki:

Na ciasto kruche:

250 g mąki orkiszowej lub pszennej

1 jajo

120 g masła

1/2 łyżeczki soli

2 łyżki wody

Nadzienie:

4 jaja

fasolka szparagowa zielona

200 g serka ricotta

ser camembert

pomidory

szczypiorek

szczypta chilii

sól i pieprz

Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i sól. Rozetrzeć wszystkie składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włozyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i podziurkować ciasto widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 15 minut, aż brzegi będą złote.

W tym czasie fasolkę ugotować na al dente, około 7 minut. Przygotować masę jajeczną: Jaja zmiksować z serkiem ricotta, doprawić solą, pieprzem i chilii. Na koniec wrzucić pokrojony drobno szczypiorek.

Ułożyć fasolkę szparagową na wystudzony spód tarty, wylać masę jajeczną. Na wierzch ułożyć pokrojony w plastry ser camembert oraz pokrojony w plastry pomidor.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut, aż masa się zetnie.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Piątek, 11 Sierpień 2017

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Spodziewam się dzisiaj rano gości, chciałabym przygotować dla nich coś słodkiego do kawy.

Będzie to super proste, super smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z malinami.

Składniki:

225 g masła

300 g gorzkiej czekolady

4 jaja ( osobno żółtka i białka )

200 g ksylitolu lub cukru

130 g mąki owsianej lub innej np. pszennej

2 duże łyżki masła orzechowego

świeże maliny

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną blaszkę, posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę na kosteczki i roztopić mieszając czasami. Pod koniec dodać masło orzechowe, rozpuścić i odstawić z ognia.

W robocie zmiksować rózgą żółtka jajek z ksylitolem, dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i masłem orzechowym. Wymieszać na gładką masę.

Dodać przesianą mąkę i zmiksować na jednolitą masę.

Ubić z białek pianę na sztywno i dodać ją do gotowej masy. Wymieszać delikatnie do połączenia produktów a następnie wyłożyć masę na blaszkę. Na wierzch powtykać maliny i wstawić do piekarnika na około 35 minut.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasteczka z masłem orzechowym

Piątek, 04 Sierpień 2017

Ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym Ciasteczka z masłem orzechowym

Dzisiaj opiekowalam się Małą Polką, córką mojej przyjaciółki.

Razem z Polką upiekłyśmy ciasteczka z masłem orzechowym :))

Składniki:

100 g masła miękkiego

135 g masła orzechowego

120 g ksylitolu lub cukru trzcinowego

2 małe jaja lub jedno duże

1 laska wanilii

100 g mąki orkiszowej

70 g mąki graham

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

mała szczypta soli

50 g pokrojonej na małe kawałki czekolady

Masło, masło orzechowe i jaja ocieplić w temperaturze pokojowej. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

Do miksera włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Ubijać przez około 8 minut, aż masa będzie jasniejsza i bardziej puszysta. Dodać jaja, wanilię i ubijać jeszcze przez około 5 minut.

W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mieszankę wsypać do ubitej masy i wymieszać krótko na jednolitą masę. Dodać kawałki czekolady.

Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów. Masa ma mieć kształt półkoli lub kapelusza grzyba.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15-20 minut.

Mamy nadzieję, że będą Wam smakować :)

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami

Sobota, 29 Lipiec 2017

Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami
Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami

Malinysą idealną przekąską w czasie lata. Są zdrowe, soczyste i aromatyczne. Są drogocennym źródłem witamin i minerałów, zawierają magnez, wapń i żelazo. Należą do najbardziej lubianych przez Polaków owoców.

Najczęściej wykorzystujemy je w kuchni do ciast. Dzisiaj upiekłam ciasto bezglutenowe z czekoladą i malinami.

Oto przepis:

Składniki:

3 duże jajka

120 g ksylitolu lub cukru

4 łyżki gorzkiego kakao

150 g mielonych migdałów

50 g wiórków kokosowych

skórka starta z 1 pomarańczy

100 g gorzkiej czekolady

maliny 1 opakowanie

Jajka ubić z ksylitolem około 5 minut. Dodac kakao, mielone migdały, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy oraz roztopione 2/3 czekolady ( resztę czekolady zachować)

Masę mieszać aż będzie jednolita.

Tortownicę do tarty posmarować tłuszczem np. olejem. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

Wyłożyć masę na blaszkę, na wierzch ułożyć maliny oraz połamaną czekoladę. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut.

Wyjąć i udekorować świeżymi malinami lub innymi świeżymi owocami np. porzeczka.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Pesto z jarmużu

Wtorek, 25 Lipiec 2017

Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu Pesto z jarmużu

Jarmuż to warzywo którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były doceniane już w starożytności. U nas zaczął być modny kilka lat temu, aczkolwiek wciąż służy bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia.

To ogromny błąd, ponieważ jarmuż zapobiega wielu groźnym chorobom, takim jak nowotwory, choroby serca itd.

Dlatego chciałam podzielić się dzisiaj z Wami przepisem na pesto z jarmużu :)

Składniki:

2,5 szklanki jarmużu

1 ząbek czosnku

4 łyżki płatków migdałów

4 łyżki startego parmezanu

około 100 ml oleju rzepakowego

sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Jarmuż opłukać i oderwać miękkie liście od twardych łodyżek. Liście ugotować w gorącej wodzie około 2-3 minuty.

Ugotowany jarmuż włożyć do miksera lub rozdrabniacza. Dodać obrany czosnek, lekko podsmażone płatki migdałów, pokruszony parmezan, oliwę oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu.

Wszystko zmiksować na pesto. Jeżeli jest za gęste można dodać więcej oliwy lub trochę wody.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Tarta ze szpinakiem

Poniedziałek, 24 Lipiec 2017

Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem

Lubicie piec tarty? ja bardzo :))

W polskiej kuchni coraz częściej można spotkać przepisy na tarty na słono. Jak dla mnie jest to świetny pomysł na danie obiadowe, kolację a nawet śniadanie czy podwieczorek.

Pyszna tarta jest idealną przekąską na imprezę. Na pewno posmakuje Twoim gościom :)

Dzisiaj proponuję tartę bezglutenową, gdzie spód będzie z batatów.

Ostatnio ze względów zdrowotnych staram się unikać glutenu i dlatego tym razem zrobiłam Tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na spodzie z batatów.

Składniki:

1 batat

paczka szpinaku baby

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 jajo

2 duże łyżki sera ricotta

2 duże łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki startego parmezanu

3 łyżki oleju kokosowego

suszone pomidory, jedna garść

szczypta soli, pieprzu i pół papryczki chilli

1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej

Piekarnik nastawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

Batata umyć, osuszyć, nie obierać. Pokroić na cienkie plasterki około 2 mm. Rozgrzać na patelni olej kokosowy i smażyć na nim bataty, aż się zarumienią (z obu stron) Odłożyć każdy plasterek na ręcznik papierowy.

Na pozostałej łyżce oleju ( można użyć olej po pomidorach suszonych) zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Dodać szpinak i pokrojone w paseczki pomidory suszone. Całość smażyć około 7 minut, pod koniecdodać ser ricotta. Smażyć jeszcze około 3 minut i odstawić z gazu. Do masy dodać jogurt, jajko, parmezan i przyprawy.

Dno i boki blaszki do tarty wyłozyć plasterkami podsmażanych batatow. Na tak przygotowany spód wylać masę szpinakową. Wystające boki batatów można połozyć na masie szpinakowej.

Piec około 35 minut, aż masa stężeje i będzie rumiana. Najlepiej smakuje podana na ciepło.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Fritata ze szparagami i pomodorami

Piątek, 21 Lipiec 2017

Fritata ze szparagami i pomodorami
Fritata ze szparagami i pomodorami Fritata ze szparagami i pomodorami

Co zrobić na śniadanie?

Jajko przyrządzone na różne sposoby to świetna potrawa na śniadanie. Najczęściej robimy jajecznicę, jajka na miękko, na twardo, jajka sadzone itp.

Dzisiaj proponuję przygotować Frittatę, czyli inaczej jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni w zależności od upodobań.

Zaletą frittaty jest to, że dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie, na piknik itd.

Składniki:

3 jaja od szczęśliwych kur

10 zielonych szparagów

1 dymka

1/2 papryczki chilli

8 pomidorków koktajlowych

1 łyżeczka masła klarowanego

sól, pieprz

Szparagi umyć, odłamać końce.(końce wyrzucić) Pokroić szparagi na plasterki. Dymkę, papryczkę pokroić drobno.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone szparagi, dymkę, papryczkę oraz przekrojone na pół pomidorki. Smażyć około 5 minut.

Jajka roztrzepać w miseczce, dodać sól i pieprz. Masę wlać na patelnię, wymieszać z warzywami i od tego momentu zostawić ( nie mieszać )

Frittatę smażyć na bardzo średnim ogniu pod szczelnie zamkniętą pokrywką. Po około 5 minutach można przewrócić frittatę na drugą stronę i dalej piec około 5 minut, aż nabierze lekko zlotego koloru.

Jeżeli nie potraficie przerzucić frittatę na drugą stronę to proponuję smazyć na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie powinno trwać około 15 minut, do czasu aż jajka na wierzchu się zetną.

Można podać z sałatą :)

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Ciasto z mąki kokosowej

Czwartek, 13 Lipiec 2017

Ciasto z mąki kokosowej
Ciasto z mąki kokosowej Ciasto z mąki kokosowej

Niestety nie powinnam jeść glutenu ze względu na niedoczynność tarczycy, a dokładniej Hashimoto :((

Dlatego staram się używać mąki bezglutenowej, na przykład: tym razem do ciasta użyłam mąki kokosowej.

Mąka kokosowa jest uzyskiwana z miąższu kokosa jako produkt uboczny wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Ma lekki posmak i aromat kokosa, ale nie jest słodka.

Warto ją stosować ze względu na liczne właściwości pozdrowotne.

Mąka kokosowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka, a niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych, dlatego znajduje zastosowanie w dietach dla diabetyków i osób odchudzających się.

Jej regularne używanie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi oraz niesie inne korzyści zdrowotne, jak na przykład przyśpiesza tempo metabolizmu

Podaję Wam przepis na Ciasto z malinami.

Składniki:

6 dużych jaj od szczęśliwych kur

1/2 szklanki mąki kokosowej

1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego

2 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić miodem, syropem klonowym)

2 łyżki proszku do pieczenia bezglutenowego ( jeżęli możecie jeść gluten oczywiście użyjcie zwykłego proszku do pieczenia)

mleko kokosowe jeżęli ciasto wyjdzie zbyt gęste

Ja użyła dodatkowo 1/2 szklanki mleka

świeże maliny

świeże borówki

Piekarnik nastawić na 165 stopniz termoobiegiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.

Jaja i cukier ubijać okołó 10 minut mikserem, po tym czasie dodać olej.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać, aż wszystkie produkty się połączą, masa powinna przypominać konsystencją budyń. Jeżeli jest za gęsta dodać mleka.

Przelać ciasto do foremki, na wierzch ułożyć maliny i piec około 30 minut. Do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy.

Wyjąć ciasto z piekarnika, udekorować świeżymi malinami, borówkami i można posypać kokosem.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/maka-kokosowa-wlasciwosci-i-zastosowanie-przepis-na-make-kokosowa_44424.html

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

kopytka z kaszy jaglanej

Niedziela, 02 Lipiec 2017

kopytka z kaszy jaglanej
kopytka z kaszy jaglanej kopytka z kaszy jaglanej

Jestem fanką wszelkich rodzajów mącznych dań, szczególnie uwielbiam kopytka.

Od kiedy staram się nie jeść glutenu, mam trochę problem. Zastępuję mąkę pszenną innymi bezglutenowymi mąkami, na przykład dzisiaj do kopytek użyłam mąki ziemniaczanej i mąki kukurydzianej. Oczywiście bazą podstawową do kopytek jest kasza jaglana. Ja na szczęście bardzo lubię kaszę jaglaną, więc mogę spokojnie przygotować kopytka bezglutenowe.

Pomimo tego, że jednak smakują inaczej jak tradycyjne kopytka z mąki pszennej, to i tak są bardzo smaczne i ciekawe w smaku.

Składniki:

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej na bardzo miękko

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1 jajo

sól

Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować na gładką masę lub rozgnieść widelcem.

Do rozdrobionej kaszy jaglanej dodać mąki i sól. Za pomocą zwilżonych dłoni łączę wszystkie składniki. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, ponieważ kopytka będą zbyt tawarde.

Przekładamy ciasto na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę i za pomocą oprószonych mąką dłoni formuję podłużne wałki i kroję kopytka.

Wkładam do osolonego wrzątku, delikatnie mieszam i gotuję od wypłynięcia około 2-3 minuty.

Kopytka możemy podawać na słodko lub na słono. Czyli tak jak ja dzisiaj. Podałam z sałatką ze szparagami w sosie musztardowym.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Salatka z bobem

Wtorek, 27 Czerwiec 2017

Salatka z bobem
Salatka z bobem Salatka z bobem

Jak się pojawia na ryneczku bób, nie umiem przejść obok niego obojętnie. Bardzo go lubię, ale moja córka Julia jest od niego uzależniona. To jest udowodnione :)))

Bób kocham za to, że można z niego przygotować przeróżne dania. Uwielbiam go jeść samego, ugotowanego w osolonej wodzie z koperkiem, ale najbardziej lubię wykorzystywać go do różnych sałatek. W zależności co mam w lodówce, tak powstają sałatki z bobem.

Dzisiaj proponuję taką oto sałatkę. Jest bardzo prosta, szybka w przygotowaniu a do tego idealna na lunch lub kolację w letnie dni. Ostatnio zauważyłam, że latem najchętniej jadłabym na kolację tylko różnego rodzaju sałatki.

Składniki:

opakowanie ugotowanego i obranego ze skórki bobu

rukola lub inna salata

pomidorki pokrojone w kostkę

jajka ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki

sos:

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka syropu klonowego

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

sól, pieprz

pęczek koperku posiekany drobno

Składniki na sos wrzucić do słoika, zakręcić i dobrze wymieszać.

Przełożyć wszystkie składniki na półmisek lub do miski. Polać sosem i gotowe.

Można podawać z pieczywem, z grzankami itp.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Chłodnik z botwinki

Czwartek, 22 Czerwiec 2017

Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki Chłodnik z botwinki

Czekałam na ten moment, kiedy wreszcie będę mogła przyrządzić mój ulubiony chłodnik.

Niestety nie jest na tyle ciepło, jak wtedy gdy z nieba leje się żar i chłodnik z botwiny smakuje najlepiej, fantastycznie. No cóż :(

Na sezon chłodnikowy czekam cały rok. Sezon na botwinę już się zaczął więc grzechem byłoby nie skorzystać.

Dzisiaj przyrządzę chyba najbardziej znany i najbardziej popularny chłodnik z botwiny.

Botwina to liście buraka ćwikłowego, która zawiera substancje podobne do estrogenów czyli hormonów piękna. Jest lekkostrawna, koi nerwy i odświeża :)

Składniki:

botwina 1 pęczek

woda około 150 ml

ocet jabłkowy lub sok z cytryny 50 ml

ogórek świeży 2 duże

kefir lub maślanka 1 litr

czosnek 2 ząbki

rzodkiewka 1 mały pęczek

koperek 1 pęczek

szczypiorek mały pęczek

Pokrojoną drobno botwinę oraz małe buraczki wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością zimnej wody i gotujemy przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet i sól. Studzimy. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek możemy przecisnąć przez praskę lub posiekać.

Pamiętaj! aby nie zagotować botwiny, ponieważ straci piękny kolor

Jak wywar ostygnie dodajemy wszystkie pokrojone warzywa, wlewamy kefir i dodajemy pokrojone zioła (koperek i szczypiorek )

Chłodnik możemy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub tak jak ja dzisiaj z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem

Wtorek, 13 Czerwiec 2017

Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem
Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem Naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem

Kochani bardzo Was przepraszam, że dawno nie podałam żadnego przepisu. Ostatnio byłam na wakacjach na Sycylii a potem jeszcze na Malcie w szkole języka angielskiego. Nie ukrywam, że było cudownie, gorąco i bardzo smacznie :)

Już wróciłam i teraz będę w miarę możliwości podawać Wam moje przepisy :)))

Dzisiaj przygotowałam naleśniki bezglutenowe ze szpinakiem :)

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej

1 szklanka mąki kukurydzianej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

2 szklanki mleka ( ja użyłam mleko ryżowe )

olej do smażenia

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki suszonego oregano

Wszystkie składniki łączę ze sobą i mieszam dokładnie. Odstawiam na 15 minut. Po tym czasie smażę na oleju z każdej strony aż będą złote.

W tym czasie możemy przygotować farsz.

Składniki:

1 duża cebula, pokrojona drobno

2 ząbki czosnku, pokrojone drobno

olej do smażenia np. rzepakowy

3 małe, młode marchewki, pokrojone w plasterki

pęczek szpinaku umyty i pokrojony drobno

garść zmielonego parmezanu

mały pęczek szczypiorku, pokrojony drobno

kilka gałązek mięty świeżej, pokrojonej drobno

papryczka chilli, pokrojona drobno

sól i pieprz

pestki granatu

Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Smażymy przez około 3 minuty i dodajemy marchewkę. Smażymy następne 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wrzucamy szpinak i smażymy aż szpinak się skurczy a marchewka trochę zmiękknie, około 7 minut. Na koniec dodajemy zioła, szczypiorek i miętę. Podsmażamy wszystko razem około 4 minuty i farsz gotowy. Odstawiamy z ognia i dodajemy ser parmezan, wszystko razem mieszamy.

Gotowym farszem faszerujemy upieczone naleśniki i posypujemy granatem.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Pasta z czerwonej soczewicy

Poniedziałek, 08 Maj 2017

Pasta z czerwonej soczewicy
Pasta z czerwonej soczewicy Pasta z czerwonej soczewicy

SOCZEWICA - ma dużo wartości odżywczych oraz zdrowotnych. Soczewica zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bardzo bogatym źródłem potasu, który jest bardzo ważny dla serca i kwasu foliowego potrzebnego przede wszystkim w czasie ciąży.

Soczewica zapobiega nadciśnieniu , anemii i miażdżycy.

Dlatego dzisiaj podam Wam przepis na pastę z czerwonej soczewicy i cieciorki :)

Smarowidło do pieczywa z warzyw strączkowych to idealny substytut dla wędlin i pasztetów. Bardzo lubię połączenie soczewicy z ciecierzycą.

Składniki:

100 g cieciorki z puszki

100 g czerwonej soczewicy

1 cebula posiekana w kosteczkę

1 ząbek czosnku posiekany drobno

7 łyżek oliwy

szczypta chilli

4 łyżki passaty pomidorowej

skórka i sok z 1 cytryny

100 g orzeszków pinii zarumienionych na suchej patelni

sól, pieprz

Soczewicę opłukać, wsypać do garnuszka, wlać wodę, nieco więcej nad poziom soczewicy. Dodać sól, pieprz i 1 łyżkę oliwy. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie calą wodę. Dodać odsączoną cieciorkę.

Na patelnię wlać oliwę, wrzucić cebulkę i zeszklić, dodać czosnek i chilli. Po kilku minutach jak cebulka i czosnek będzie lekko podsmażony dodać passatę pomidorową i smażyć jeszcze około 4 minut.

Przełożyć do naczynia z soczewicą i ciecierzycą, wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Jak smak będzie idealny, na koniec można dodać jeszcze troszkę oliwy i zmiksować w blenderze.

Na koniec dodać orzeszki pinii.

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Wegańskie ciasteczka gryczane

Poniedziałek, 01 Maj 2017

Wegańskie ciasteczka gryczane
Wegańskie ciasteczka gryczane Wegańskie ciasteczka gryczane

Dzisiaj w moim domu od rana pachnie ciasteczkami, zrobiłam wegańskie, bezglutenowe i ekspresowe ciasteczka.

Uwielbiam mieć w domu małe "co nieco"

Upieczenie tych ciasteczek zajmuje tylko chwilę, a później możemy je przechowywać np. w słoiku i podjadać, gdy najdzie nas na to ochota :))

Zabiorę je na spotkanie z młodzieżą, może uda mi się ich trochę przekupić :)))

Ciasteczka są z mąki gryczanej i nie potrzebujemy do ich wykonania ani masła, ani jajek.

Ktoś ma ochotę ?

Składniki:

3/4 szklanki cukru z palmy kokosowej lub cukru trzcinowego

2/3 szklanki oleju rzepakowego

1/4 szklanki mleka migdałowego lub mleka krowiego

1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 1/2 szklanki mąki grycanej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki orzechów ( jakie lubicie lub jakie macie )

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Olej, cukier, mleko i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.

Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z soda i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy. Całość wymieszać.

Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać kszałty z foremki.

Ciasteczka piec około 8-10 minut.

Smacznego!!!

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Wielkanoc!!!

Środa, 19 Kwiecień 2017

Wielkanoc!!!
Wielkanoc!!! Wielkanoc!!!

Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Życzenia wielkanocne!

Sobota, 15 Kwiecień 2017

Życzenia wielkanocne!
Życzenia wielkanocne! Życzenia wielkanocne!

Kochani!

Z całego serca życzę Wam wszystkim wspaniałych, cudownych, spokojnych, niezapomnianych - wyłącznie w pozytywnym sensie - świąt<3

więcej »»»
Komentarze [0] »»»  ·  Podziel się na Facebooku »»»

Pokaż wpisy archiwalne